Ny dom om fastsettelse av oppgjørstidspunkt

Ny dom om fastsettelse av oppgjørstidspunkt

Høyesterett har i en ny dom konkludert med at forsikringsselskapet ikke ensidig kan fastsette oppgjørstidspunkt i yrkesskadesaker

En helikopterpilot ble ufør på grunn av tinnitus og lydømfintlighet som han hadde fått mens han var på jobb. Han hadde høy inntekt som helikopterpilot og inntektstapet hans var derfor høyt når han gikk over på arbeidsavklaringspenger og etter hvert uføretrygd.

Da det ble klart at han ikke ville komme tilbake i arbeid utbetalte forsikringsselskapet grunnerstatning, altså erstatning for fremtidig inntektstap. Ved å utbetale grunnerstatningen ønsket de å etablere et oppgjørstidspunkt. Frem til oppgjørstidspunktet hadde helikopterpiloten krav på å få dekket individuelt beregnet inntektstap (høyt) og etter oppgjørstidspunktet standardisert beregnet grunnerstatning (for helikopterpiloten lavt sammenlignet med inntektstapet hans). Spørsmålet Høyesterett skulle ta stilling til var om forsikringsselskapet ensidig kunne fastsette et slikt oppgjørstidspunkt og dermed bestemme hvilken periode helikopterpiloten ville få beregnet individuelt tap.

For forsikringsselskapet vil det lønne seg å fastsette et tidlig oppgjørstidspunkt i saker der skadelidte har høy inntekt. Frem til oppgjørstidspunktet skal skadelidtes inntektstap dekkes etter individuell utmåling. Det betyr differansen mellom inntekten de ville hatt uten skaden og inntekten de får med skade. Dersom man har høy inntekt og går over på ytelser fra NAV blir differansen stor. Jo senere oppgjørstidspunkt, jo lenger periode med individuelt beregnet inntektstap.

På oppgjørstidspunktet utbetales grunnerstatning som er erstatning for fremtidig inntektstap. Fremtidig inntektstap er perioden fra oppgjørstidspunktet og fremover i tid. Grunnerstatningen er en standardisert utmåling og skal være en forenkling av oppgjørsprosessen i yrkesskadesaker. Lovgiver har akseptert at noen får underkompensasjon (mindre erstatning i forhold til inntekten de hadde før skade) og at andre blir overkompensert (får mer i erstatning i forhold til inntekten de hadde før skade).

For helikopterpiloten betydde et tidlig oppgjørstidspunkt en kraftig reduksjon av erstatningen. Kunne forsikringsselskapet på egenhånd fastsette et oppgjørstidspunkt?

Høyesterett uttalte at oppgjørstidspunktet peker mot tidspunktet for en avslutning av det samlede erstatningsoppgjøret. Det finner sted når det er enighet mellom partene eller når en tvist er løst av domstolene. Det var ingen rettskilder som tilsa at forsikringsselskapet selv kunne fastsette et oppgjørstidspunkt og heller ikke reelle hensyn tilsa en annen tolkning. Høyesterett konkluderte derfor enstemmig med at forsikringsselskapet ikke ensidig kan fastsette oppgjørstidspunktet, det skal være på tidspunktet partene er enige om en avtale eller domstidspunktet.

Har du spørsmål om en yrkesskade og hva denne dommen kan bety for deg? Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere saken din.

Hele dommen kan du lese her:
Forsikringsselskap kan ikke bestemme skjæringstidspunktet mellom yrkesskadeerstatning for tapt inntekt og fremtidig inntektstap

Publisert 3.12.2024

Kontakt oss

Vennligst ikke del personsensitiv informasjon i kontaktskjemaet.